miércoles, 29 de julio de 2015

La nova situació política catalana: “el procés”




Si en l’anterior article vaig intentar explicar la complexitat de la política catalana, en aquesta ocasió vull intentar comparar els “fulls de ruta del procés” que cada partit presentat.
En primer lloc “Junts pel SI”
1
2
3
Eleccions plebiscitàries del 27S
Constitució Parlament i Declaració d’Independència
Negociació amb l’Estat. Llei de transitorietat de les lleis
4
5
6
Redacció nova constitució
Proclamació de la independència
Eleccions constituents i referèndum constitució.

En segon lloc CUP – Ruptura Constituent
1
2
3
Eleccions plebiscitàries del 27S
Constitució Parlament i Declaració d’Independència
Eleccions constituents i referèndum constitució.
4
5
6
Negociació amb l’Estat. Llei de transitorietat de les lleis
Redacció nova constitució
Proclamació de la independència

En tercer lloc Catalunya si que es pot.
1
2
3
Eleccions constituents del 27S
Declaració de l’inici d’un procés constituent català
Redacció nova constitució catalana
4
5
6
Negociació amb l’Estat. Llei de transitorietat de les lleis
Referèndum sobre constitució
En aquest moment es decidirà la relació la resta d’Estats.
Proclamació de la República Catalana

En quart lloc el PSC
1
2
3
Eleccions autonòmiques del 27S
Eleccions general a l’Estat Espanyol – guanya el PSOE, per reformar constitució ha d’haver-hi 2/3 parts del Congrés Espanyol a favor.
Inici d’organització d’una Espanya federal – mitjançant reforma constitució
4
5

Referèndum per votar la nova organització – constitució catalana
Noves eleccions generals- han de guanyar 2/3 del Parlament Espanyol per aprovar les reformes constitucionals.

En cinquè lloc Ciutadans:
1
2
3
Eleccions autonòmiques  del 27S
Eleccions generals de l’Estat Espanyol – petició de que guanyi o tingui paper rellevant Ciutadans.
Inici de reformes no constitucionals (lleis) per millorar finançaments i competències de les comunitats autonòmiques.

En sisè lloc Partit Popular:
1
2
3
Eleccions autonòmiques del 27S
Eleccions general de l’Estat Espanyol – petició que guanyi el PP
Millores del finançament autonòmic.

martes, 28 de julio de 2015

Resum del ple de juliol.

A continuació us faig cinc cèntims del ple d’ahir amb els aspectes més rellevants.
Modificacions del cartipàs:
1. Ahir es varen fer diferents modificacions en el cartipàs municipal en el següent sentit:
  •  Aprovació de la compatibilitat de feina d’arquitecte tècnic amb la dedicació exclusiva a l’Ajuntament de Banyoles del regidor Jordi Bosch Batlle: aquest regidor ha sol·licitat poder continuar treballant de la seva feina però sempre hi quan no superi un 20% de la jornada a l’Ajuntament. Respecte aquesta qüestió ICV-IdB va sol·licitar com es comptabilitza les hores dedicades a l’Ajuntament; hi ha alguna manera de saber-ne les hores diàries, fitxen...? El resultat és que ni ho sabem ni ho sabrem. ICV-IdB es va abstenir.
  •  Augment del sou per dedicació de la Regidora Esther Busquets: inicialment havia indicat que faria un 25% de dedicació a l’Ajuntament de Banyoles i la resta seria a càrrec del Consell Comarcal, que és consellera i responsable de Serveis Socials. Finalment i després del pacte CiU-ERC en aquest ens la regidora cobrarà un 50% de dedicació a l’Ajuntament de Banyoles i un 50% del Consell Comarcal. Per tant cobrarà 1.543.58€ bruts/mes. ICV-IdB va votar-hi en contra (argumentant el mateix que havíem dit en el ple de juny)
  • Correccions: es varen fer un parell de correccions en el cartipàs degut a uns errors de poca importància.
2. Aprovació de la comissió de seguiment de la redacció del POUM (pla d’ordenació urbanística municipal): Aquest és l’òrgan polític de seguiment de la redacció del POUM. ICV-IdB varem sol·Licitar si el compromís de què en aquestes reunions hi hauria convidat experts i comissions específiques per temes concret amb participació d’entitats, associacions i plataformes de la ciutat, tal com hi havia en l’anterior mandat. Aquest compromís segueix vigent. ICV-IdB va votar-hi a favor.

3. Aprovació d’un pla de per delimitar les zones pròximes a la ciutat, veïnats i edificis per combatre incendis forestals: S’han dibuixat uns mapes amb unes franges de 25 metres d’amplada al voltant de la ciutat, veïnats i edificis per tal que no hi hagi vegetació i que serveixin per combatre possibles incendis. ICV- IdB va votar-hi a favor.

4. Aprovació de la modificació de l’ordenança de convivència ciutadana: s’ha plantejat una petita modificació que consisteix en poder fer obres d’urgència, referent a servies (llum, gas i aigua) de les 21 hores a les 8 del matí. Fins el dia d'avui aquestes obres no es podien fer, ja que s’incomplia l’ordenança. ICV- IdB vàrem sol·licitar dues modificacions; la primera de redacció per tal que s’entengués millor. La segona referent a què les obres sempre vagin acompanyades d’una comunicació als veïns i veïnes afectats per tal de què en siguin informats/des. Les dues aportacions varen ser acceptades i ICV-IdB va votar-hi a favor.
 
5. Resposta a la petició de nul•litat del procés iniciat pel propietari dels xalets de la zona del “Cisne”: com ja he explicat amb anterioritat (http://joanluengo.blogspot.com.es/2015/01/volem-compensacions-pel-cisne.html i http://joanluengo.blogspot.com.es/2015/01/el-cisne-i-el-conveni-no-complert.html) els xalets construïts en el sector conegut com a Cisne són il•legals ja que han construït més del que els hi era permès. Després d’unes negociacions per solucionar aquest problema. L’empresa promotora ha sol·licitat la nul·litat de tot el procés. Un despropòsit ja que semblava que s’havia arribat a un acord que determinava l’enderrocament d’un dels xalets. ICV-IdB vàrem votar a favor d’aquest punt, ja que l’Ajuntament determina que tot el procés sancionar i de petició de correccions és correcte i per tant no es pot demanar nul•litat del procés. En aquest punt ICV-IdB va reiterar la seva petició que s’apliquin TOTES les mesures de sanció i compensació a l’empresa per haver incomplert el Pla Especial. La compensació nosaltres seguim creient que hauria de ser la millora del pàrquing davant de la Draga, on hi ha d’anar un hotel –spa.
 
6. Modificacions del pressupost: el vot d’ICV-IdB va ser d’absetnció, ja que es tracte d’una modificació basada en un pressupost que ha rebut el nostre vot contrari, però que hi ha modificacions que són correctes, adequades i necessàries.
 
7. Moció de la CUP per penjar l’Estelada al balcó de l’Ajuntament fins a la proclamació de la independència de Catalunya. ICV-IdB ha valorat aquesta moció i la següent com a una guerra de banderes que no aporta res a la ciutat ni en el “procés nacional”. Penjar l’estelada en el balcó no farà que aquest Ajuntament i la seva ciutat sigui més o menys independentista. “Aunque la mona se vista de seda, mona se queda”. Banyoles és, ha estat, i seguirà essent independentista amb o sense estelada en balcó. Arribats aquí creiem més oportú que es pengés l’estelada en una ubicació com la que ja hem proposta en reiterades vegades com davant de l’Ajuntament al costat de la Font que hi ha.

8. Moció de CiU per penjar la senyera a la Font de davant l’Ajuntament: aquesta moció va rebre el vot a favor d’ICV-IdB per creure-la més adequada. ICV-IdB va explicar que si es decidia per Junta de Portaveus es podia penjar l’estelada en aquesta ubicació, cosa que va rebre el rebuig de CiU. Us adjunto la proposta que ICV-IdB ja va realitzar en el seu moment, el 11 de febrer de 2013 http://joanluengo.blogspot.com.es/2013/02/punyeteres-banderes.html.
 
9. Moció per la renovació del ROM: aquesta moció es va iniciar arran d’una proposta d’ICV-IdB per millorar i renovar el ROM, reglament orgànic municipal. Després de converses i reunions es va arribar a un redactat de consens entre tots els partits; CiU, ERC, CUP i ICV que és el següent: Iniciar la renovació del Reglament Orgànic Municipal per tal de respondre a les noves necessitat de la ciutadania de Banyoles mitjançant la comissió de règim administratiu pertinent, per debatre les propostes de millora i renovació prèvia exposició i participació pública de la ciutadania.
 
10. Precs i preguntes:
  •  ICV-IdB va sol·licitar que es millores la informació de talls de trànsit arran de proves esportives. Aquest fet es va donar aquest cap de setmana, ja que la Triatló va comportat tall en diferents carrers de la ciutat que no varen ser comunicat a la web de l’Ajuntament. Només es trobava la informació al Facebook de Banyoles Turisme.
  • ICV-IdB va tornar sol·licitar que s’estudiés en profunditat la proposta d’obrir els espais de bany a tothom quan la calor sigui extrema. 

lunes, 27 de julio de 2015

El nostre Sí-Sí d'esquerres amb Catalunya Sí que es Pot

El posicionament del corrent Compromís per la Independència


Les eleccions del 27 de setembre seran excepcionals: seran una resposta a l’actitud intransigent de l’Estat espanyol davant la mobilització ciutadana del 9 de novembre de 2014, i alhora han d’obrir la possibilitat de construir una alternativa d’esquerres davant les polítiques neoliberals i les complicitats de determinats partits, catalans i espanyols, amb la corrupció.
Per a ICV les eleccions són constituents: l’inici d’un procés constituent que ens ha de portar a la creació d’una República Catalana. Per d’altres (CDC-ERC, i CUP) les eleccions son plebiscitàries i ajornen el caràcter constituent de les eleccions a una convocatòria posterior al 27S. I per altres (PSC, PP i Cs), les eleccions són simplement autonòmiques, encara que alguns d’aquests partits es troben còmodes amb una visió plebiscitària i cap dels tres accepta el dret a decidir.
Compromís per la Independència expressa el seu profund desacord amb la voluntat d’excloure els independentistes que no comparteixen l’estratègia de CDC i ERC, ni permetrem ser comptats al costat del PP, Cs i PSC, ni que s’arrenglerin forces com “Catalunya sí que es pot” al costat de les forces centralistes. Les declaracions del mateix president de l’ANC, Jordi Sánchez o bé de Raül Romeva, semblen no compartir aquesta visió sectària d’Artur Mas sobre el moment polític qui amb la intenció de guanyar una quants vots més per a la seva coalició, oblida una bona part d’independentistes que no combreguen amb la seva llista. I el que és pitjor, oblida les classes populars que van votar sÍ-sí el 9N, i els que varen participar el 9N votant Sí-No o Sí-en blanc. Responsabilitat és treballar per la inclusió de totes les capes socials al procés i no per l’exclusió.

Inevitablement el 28 de setembre totes les candidatures que defensen la sobirania de Catalunya i el dret a decidir s’hauran de posar d’acord en definir un full de ruta definitiu al Parlament de Catalunya per això cal mantenir ponts de diàleg oberts entre totes aquestes forces pel que fa als drets nacionals encara que en l’àmbit dels drets socials mantinguem posicionaments confrontats.

CxI demana als integrants de la candidatura de CDC-ERC, en especial a Raül Romeva, i a l’ANC i Òmnium que recuperin el paper de transversalitat i de societat civil que havien fet abans de formar part d’aquesta candidatura i que facin campanya per aquesta majoria àmplia que reconeix Catalunya com a subjecte polític sobirà que té dret a decidir el seu futur. CxI es compromet a treballar per a que aquests ponts de diàleg continuïn oberts car els interessos nacionals de Catalunya han d’estar per sobre de de totes les candidatures que es presenten a les eleccions.

Considerem que el full de ruta de “Catalunya sí que es pot” recull les principals aspiracions de Compromís per la Independència però també d’una majoria àmplia del país i de les organitzacions sobiranistes:
a) Reconeix “la plena sobirania del poble català com a subjecte col·lectiu que pot decidir el seu futur”
b) Aposta “per iniciar un procés constituent propi” “que no estigui subordinat ni sigui subaltern a cap altre marc”.
c) Planteja “la ruptura del règim de 1978” i alhora contempla la possibilitat que els diversos processos constituents, el de l’Estat i el de Catalunya puguin “interinfluir-se i afavorir-se mútuament des de la pròpia identitat de cadascun”.
d) Proposa “la realització d’un referèndum” per decidir sobre la independència o la relació que es vulgui mantenir amb l’Estat espanyol i l’elaboració de la Constitució d’una “República catalana” ,que haurà de ser ratificada pel poble.

No cal dir, que en el moment del referèndum d’autodeterminació, Compromís per la Independència, defensarà l’opció de la independència com a millor opció, i que la República catalana sigui plenament independent.

CxI valorarà molt positivament la inclusió de Procés Constituent a la confluència, sabem que s’estan fent els esforços necessaris per conjugar totes les demandes i esperem amb molta esperança un acord tenint en compte les dificultats que el calendari electoral planteja.

Considerem que Procés Constituent aporta un valor afegit en augmentar el caràcter de democràcia participativa i el grau d’emancipació en el projecte nacional, així mateix el seu objectiu de fer confluir les esquerres casa perfectament amb el projecte de Catalunya Sí que es Pot.

Ara, avui i aquí tenim aquesta oportunitat com mai abans l'havíem pogut somniar i és necessari continuar amb aquesta mirada alçada cap a l'horitzó. L'entesa i l'encaix d'organitzacions polítiques amb cultures i tarannàs diferents no sempre és fàcil però estem més a prop que mai d’aconseguir-ho, estem oberts a tots els moviments d’esquerres i socials que vulguin afegir-se a aquest projecte inclusiu i rupturista alhora però també oberts al diàleg amb la resta de forces sobiranistes de Catalunya. Considereu-nos el vostre pont, la vostra eina i el vostre paraigua.


Compromís per la Independència
Sara Vilà, Jaume Bosch, Laura Massana, Ricard Gomà, Josep Maria López Llaví, Josep Maria Armengou, Joan Luengo, Jordi Romero, Albert Farriol, Noemí Ayguasenosa, Jaume Moya i Oriol Ferran entre altres.

jueves, 23 de julio de 2015

La nova situació política catalana; complexitat.


Els temps han canviat, la política amb ella. L’altre dia parlava amb una sociòleg i m’explicava la complexitat d’aquesta societat actual , “mai vista” deia ell. La complexitat de la societat s’ha traduït també amb els partits polítics i la manera de classificar-los. Històricament teníem partits d’esquerra i de dreta i d’aquí varen sorgir les variant; centre- esquerra, centre- dreta, centre, extrema esquerra.... Un linia horitzontal que  dividia els partits en una lloc o altre. Però actualment la classificació d’aquest es fa mitjançant un sistema de coordenades gairebè cartesianes (de 3 dimensions, x, y i z). En un eix hi torbem l’antiga distribució esquerra- dreta, en una altre vells i nous partits i per últim, i incorporat des de fa molt poc, independentista  o espanyolista. Aquesta és la complexitat de la política catalana. Actualment tenim els següents partits amb les següents distribucions.

Eix esquerra –dreta
Eix nova- vella política
Relació amb Espanya
CDC
Centre - Dreta
Vella
Independentista
ERC
Centre – esquerra
Vella
Independentista
PSC
Centre – esquerra
Vella
Federalista
Unió
Dreta
Vella
Federalista
PPC
Dreta
Vella
Espanyolista
C’s
Dreta
Nova
Autonomista reformista
CUP
Esquerra – Extrema esquerra
Nova
Independentista
ICV- EUiA
Esquerra
Vella
Reformista centrat en Catalunya – País Lliure associat
Podem
Esquerra
Nova
Reformista  general
Procés Constituent
Esquerra
Nova
Independentista
VOX
Extrema dreta
Nova
Espanyolista centrista
La classificació no és fàcil i és subjectiva a molts matisos, tant amb les velles classificacions com en les noves.  Davant d’aquesta complexitat els partits han reaccionat i s’han posicionat prioritzant un eix o un altre. I aquests dies estem vivint les conseqüències. CDC i ERC han prioritzat l’eix de relació amb Espanya, apostant per fer una llista on la prioritat i únic punt serà la independència si o si.  El PSC s’ha refermat en canviar Espanya, el PPC i C’s es refermen en la continuació de l’estat actual amb petites reformes. La CUP ha apostat per prioritzar els tres eixos; esquerra, nova política i independència. Unió Democràtica de Catalunya aposta per una confederació d’Espanya, i sembla posicionar-se en reafirmar-se com a partit de dretes socialdemòcrata.  I per últim ICV-EUiA i Podem han prioritzat també els tres eixos però amb l’últim apostant per un Procés Constituent per fer una República Catalana capaç de decidir la relació amb la resta, en aquesta confluència hi manca el posicionament definitiu de Procés Constituent. Així doncs de moment ha quedat el següent quadre de cares el 27S

Eix esquerra –dreta
Eix nova- vella política
Relació amb Espanya
Junts pel SI
?
Vella
Independència
CUP
Esquerra – Extrema Esquerra
Nova
Independència
PPC
Dreta
Vella
Espanyolista
C’S
Dreta
Nova
Espanyolista reformista
PSC
Esquerra
Vella
Federalistes
Unió
Dreta
Vella
Confederació
Catalunya si que es pot.
Esquerra
Nova
Procés Constituent per fer República Catalana
Aquesta és la reformulació de la situació política des d’una visió personal . Ara poc a poc haurem de mirar què volem prioritzar i què és més creïble.