domingo, 27 de abril de 2008

Moció sobre el RAE

ICV-IdB presenta la següent moció al Ple del pròxim dilluns 28 d’abril de 2008. Fa referència als RAE (reglaments d’aplicacions de l’Estany)

El grup Municipal d’Iniciativa per Catalunya Verds-Independents de Banyoles, presenta al Ple d’aquesta Corporació la següent

MOCIÓ PER A L’APROVACIÓ DEFINITIVA DEL REGLAMENT D’ACTIVITATS DE L’ESTANY

Tal com s’explica en el preàmbul de la proposta inicial del Reglament d’Activitats de l’Estany, l’Estany és la raó de ser de la nostra ciutat. Durant els segles ha estat utilitzat pels ciutadans de Banyoles per a obtenir-ne múltiples beneficis i aprofitaments. Aquests usos han estat des de sempre regulats per, d’una banda, d’evitar malmetre aquest singular paisatge amb un valor ecològic de primer ordre, i per l’altre per controlar l’ús que en feien les persones. Tant els monjos del Monestir de Sant Esteve, com posteriorment la Universitat o comú de Banyoles n’han estat d’alguna manera els propietaris, no sense nombroses discussions i litigis. Finalment l’acord arribat amb la Concòrdia de l’Estany el 1685 va acabar declarant el dret dels vilatans de Banyoles a posseir i gaudir de l’Estany. Posteriorment l’Estany de Banyoles és considerat bé comunal en base a les lleis desamortitzadores del segle XIX i confirmat per una sentència de 25 de setembre de 1996.

Aquesta situació privilegiada per a la ciutat de Banyoles, i per al consistori d’aquesta vila responsabilitza d’alguna manera a establir un reglament d’ús d’aquest estany. El 17 de maig de 1984 s'aprovava el primer reglament de l’Estany, i el 28 de gener de 1993 se’n redactava un de nou per delimitar competències i regular les activitats de l’Estany. Amb el temps però, les activitats i les necessitats de Banyoles respecte a l’Estany han variat, s’han diversificat i han augmentat pel creixement demogràfic de la comarca i les inquietuds dels nous temps.

Cal, doncs, un marc normatiu actualitzat i adient als nous reptes de l’Estany de Banyoles, pel que és necessari l’aprovació d’un nou reglament d’activitats de l’estany. La creació dels Consorci de l’Estany i del Rem, l’augment del nombre de competicions esportives, el creixement del Club Natació Banyoles, el desconeixement dels límits del bé comunal, la diversificació d’activitats, les dificultats de gestió dels recs de Banyoles, o la dificultat del compliment del RAE vigent per la manca de capacitat sancionadora, són alguns dels motius que fan necessària una urgent renovació.

Aquest nou reglament més complex i ambiciós ha d’abordar o incloure, tal com ja recull en la seva versió inicial exposada al públic, determinats aspectes importants:

  • Adequar-se amb les noves normatives superiors existents.
  • La delimitació exacte del límits del bé comunal.
  • Establir un règim sancionador
  • Reglamentar la situació de les pesqueres
  • Redactar i aplicar un pla especial dels recs
  • Determinar el règim que regula les captacions d’aigua de l’Estany
  • Regularitzar l’ocupació del Club Natació Banyoles de les ribes de l’Estany
  • Establir les bases per a la coordinació en la gestió d’aspectes concrets amb el Consorci de l’Estany.

L’augment del nombre d’activitats de l’Estany de Banyoles fan necessari aprovar quan més aviat millor el reglament. A més, dins el reglament s’estableixen terminis a tres o quatre anys vista per a la redacció d’un pla especial dels recs o per la delimitació del domini públic, aspectes que ja fa anys que haurien d’estar sobre la taula.

L’aposta per una Banyoles turística, decidida a jugar un paper important en la celebració d’activitats esportives, tant a dins com a les ribes de l’Estany, fan més necessari que mai l’aprovació d’aquest reglament per a garantir un equilibri entre els usos i les necessitats de conservació de l’Estany. L’actual RAE, malgrat estar vigent no es efectiu a la pràctica i és contínuament incomplet sense capacitat de sancionar o controlar per manca de legislació i d’interès. És per aquesta raó que el RAE no pot garantir el seu principal objectiu que és “la conservació i la restauració, si s’escau, dels paratges significatius de l’Estany ...”

L’ajuntament de Banyoles va prendre compromís escrit d’aprovar el RAE dins el termini del projecte Life de la Unió Europea de “Restauració dels Ambients aquàtics de Banyoles i de Porqueres” finalitzat el gener de 2007. Considerant que ja hi ha una proposta inicial de reglament d’activitats de l’Estany, treballada i discutida per l’Ajuntament de Banyoles, i que va sortir a exposició pública el 5 de març de 2007, i malgrat que no s’han respost encara les al·legacions presentades al document, es creu necessària l’aprovació definitiva del RAE en el termini més breu possible. Seria recomanable que el Rae entrés en funcionament abans de l’estiu quan les activitats a l’entorn de l’Estany són més intenses.

Per tot això, tenint en compte les consideracions exposades, es sotmet al Ple Municipal de l’ajuntament la següent proposta:

ACORDS:

1. L’Ajuntament procedirà a l’aprovació definitiva del Reglament d’activitats de l’Estany abans del període estival.

2. L’Ajuntament de Banyoles es compromet a desenvolupar els compromisos del RAE dins els terminis establerts dins el mateix document.

3. Establir dins el Reglament d’Activitats de l’Estany les competències que han de desenvolupar el Consorci de l’Estany i el Consorci del Rem.

4. Establir un marc de col·laboració amb l’Ajuntament de Porqueres per gestionar de forma coordinada els límits del bé comunal inclosos dins el terme municipal veí.

5. Programar una campanya informativa destinada als ciutadans de la comarca del Pla de l’Estany, i especialment als usuaris de l’Estany de Banyoles, sobre el aspectes rellevants del nou Reglament.

Banyoles, 23 d’abril de 2008

No hay comentarios: