martes, 11 de noviembre de 2014

Pressupost 2015




En el darrer ple  municipal es va aprovar, només amb els vots de CiU i el regidor “Barraca”, el pressupost del 2015.
Un pressupost que des d’ICV hem qualificat de:
  • Poc realista: tot hi que comparat amb altres anys  els Serveis Socials s’augmenta la quantitat pressupostada,sobretot degut a les inversions, és a dir, les obres que es realitzaran en aquest àmbit. Sempre hem estat destinant el 3% de la despesa a temes socials. Si cada any han augmentat les necessitat socials com pot ser que no haguem augmentat gradualment la despesa i la importància d’aquesta partida?
  • Gens participatius: qui decideix com es gasten els “calers”? L’equip de govern. Qui decideix quines inversions, és a dir, obres que es realitzen el pròxim anys? L’Equip de Govern. Qui decideix la quantitat destinada a polítiques socials, d’habitatge, d’esports, etc? L’equip de Govern. De qui són els “calers”? Dels banyolins i banyolines, i aquests no poden decidir res! Sempre hem apostat per fer pressupostos participatius que la ciutadania pugui decidir en part la despesa de l’Ajuntament.
  • Cal  millorar per disminuir  les  despeses:  com pot ser que gastem tant en electricitat, en gas, o per exemple, paguem barbaritat pel bus interurbà quan hi va molt poca gent? Cal doncs estudiar com millorar aquests temes i per tant disminuir la despesa.


Us adjuntem un gràfic que hem fet des d’ICV-IdB per tal que sigui entenedor com es gastarà els diners el 2015 l’Ajuntament.

 Aquest pressupostos s’emmarquen en unes ordenances i preus públics que permeten recaptar, en aquest sentit ICV varem votar en contra de la proposta pels següents motius:
  • No apliquen la tarificació social: hem d’aplicar mesures de recaptació adaptades a la situació econòmica de cada família i persona, no de manera lineal.
  • No apliquen taxes i preus públic nous: per què no apliquem una taxa esportiva? Per què no apliquem una taxa per pisos en construcció que portin més de 2 anys aturats? Per què no apliquem el màxim impositiu als caixers automàtics dels bancs?
  • No garantim beneficis a aquells/es que fan accions positives per la ciutat: hauríem d’aplicar mesures que beneficiïn els que per exemple els que  cedeixen pisos a l’oficina d’habitatge, col·laboren en la recaptació d’aliment pel Centre de Distribució d’Aliments, utilitzen la deixalleria...
Cal recaptar més i millor, això ho portem dient des del 2011.

No hay comentarios: