miércoles, 26 de agosto de 2015

Simplisme del procés, complexitat en el contingut.

Davant de tot el procés electoral de cares el 27S hi ha una actitud preocupant que ens ha de fer reflexionar sobre com estem actuant. Em refereixo a l'actitud d'alguns dirigents, candidats/es i persones "influents" de la societat catalana que utilitzen el simplisme com a fil argumental.
No sóc dels que defensen que a Catalunya s'està imposant un pensament únic, crec que és un missatge de dretes i més propi de l'argumentari d'altres tipus de "demòcrates". Però si que hi ha un relat imperant impregnat de simplisme. Fixem-nos amb el debat de la Universitat Catalana d'Estiu de la passada setmana. Toni Comin repetia incansablement que la teoria de Catalunya si que es pot era vàlida i la compartia, ell n'anomenava companys, de manera amigable, i argumentava incansablement que tot allò que Rabell defensava era real i creïble. El públic enfurismat no deixava parlar a Rabell que argumentava, com podia, la seva postura. Però Comin i Baños ,de la CUP, feien servir l'argumentari de Rabell amb una única diferencia, posant POBLE i INDEPENDÈNCIA al davant. Amb aquestes dos paraules el públic aplaudia i s'animava. És a dir: la simplicitat de col·locar aquestes dues paraules portava a la gent a escolar i animar-se. Però POBLE i INDEPENDÈNCIA són paraules simples que comporten una complexitat intrínseca que cal que expliquem.
Sóc independentista, dels nous com bé diu Comin, però m'espanta l'argumentari senzill i poc argumentat del procés. I amb certa experiència crec que puc afirmar que basar unes eleccions en il·lusió, quelcom efímer i amb poca duració en el temps, és un greu error.
Em sorprèn també com Romeva, més enllà d'acceptar ser el "testaferro" de Mas, hagi acceptat argumentacions i defensant propostes que sap que són poc viables. Com algú com ell pot defensar una postura simplista de la sobirania econòmica plena a Catalunya en una Unió Europea, que coneix la seva organització i poder amb escreix? O com pot defensar que la independència no ha d'espantar aquella persona que vol ser espanyol i tributar a Espanya des d'una Catalunya independent, quan ell ha treballat en contra del "dumping" fiscal a la UE? Com pot explicar de manera simplista que tothom ens acceptarà després de l'experiència del Referèndum de Grècia?
I no, no és posar pals a les rodes, és obrir els ulls, aprofundir en aquesta cosa que il·lusiona, però que cal ser conscients del què i com ens hi juguem les coses.
Per últim: per temps no sé si podré dedicar molt de temps a la campanya del 27S però si que ja tinc programat algun debat sobre el procés, espero i desitjo que el moderador no sigui com el de la Universitat d'Estiu de Catalunya, que no va impedir que el públic s'abrandés contra alguns.
PD: curiós com els mitjans de comunicació destaquessin la frase d'Antonio Baños dient "Catalunya no es pot" i no les 7 o 8 vegades que dóna la raó a Rabell.

1 comentario:

Unknown dijo...

Per ser un debat de dretes, cosa que no t'agrada, com bé dius a l'escrit i sent un gran defensor de les idees de l'esquerra, ara treballes per un alcalde de dretes, ole tus guevos, que diria aquell.