miércoles, 27 de noviembre de 2013

#BlocSalt un símbol



La PAH ens dóna cada dos per tres una lliçó de com s’han de fer les coses, i com no, amb els temps actuals; apoderament, resistència, lluita pacífica, carregar-se de raons, diàleg, mediació,.... Són trets característics quan entres a una assemblea de la PAH. Els que hi anem habitualment escoltem  i aconsellem diferents casos , tots ells difícils, i en molts moments dramàtics. Gent que perdrà la casa en poc temps, gent que vol deixar de pagar la hipoteca per què no pot menjar, gent que ja no té casa i en vol una... Últimament es detecten molts casos relacionats amb el lloguer, i tema a part també amb el  menjar.
Avui és  ,una altre cop ,el dia del Bloc Salt, un edifici, propietat del SAREB (allò que anomenem Banc Dolent, si és que n’hi ha de bons) ocupat per famílies desnonades de Girona i Salt. Un edifici símbol del que haurien de fer les administracions públiques; ajuntaments, diputacions, generalitat i estat. Una manera doncs de combatre la lacra dels desnonaments que consisteix en donar  habitatge a aquells que l’han perdut.  Aquest acte simbòlic i necessària ha topat amb allò que anomenem “dret a la propietat privada”, i per tant que aquell que en té la propietat decideix què i com vol fer amb allò que és seu.  El simbolisme del Bloc Salt hauria d’haver esdevingut amb un protocol de reallotjament promogut per les administracions públiques, que lluny de fer-ne un de general o un marc ampli, han volgut, típic de CiU, analitzar CAS PER CAS, i per tant fer CARITAT allà on hi hauria d’haver-hi POLITIQUES SOCIALS ACTIVES.
El reallotjament de les famílies del Bloc Salt és necessari,  actualment la Generalitat ha donat solució  unes quantes de les famílies, allotjant-les a pisos d’emergència o urgència social , la resta no  tenen solució pactada, i per tant de produir-se el desallotjament on anirien?
ICV sempre ha estat a favor de les famílies del Bloc Salt, que tinguin un habitatge digne, que trobin solucions que responguin a les necessitats de les famílies, que cal veure la problemàtica des d’una visió global; cal posar més habitatges socials, hi ho podem fer amb els pisos del SAREB, que hem avalat amb diners públic, cal que els SERVEIS SOCIALS tinguin més recursos i de retruc personal per resoldre la situació, cal que els bancs deixen de veure números vermells allà on hi ha homes,dones,nens i nenes que perden la casa o  es queden sense menjar per pagar la hipoteca...

martes, 26 de noviembre de 2013

El ple de novembre.



Ahir nit es va celebrar el ple de novembre amb els següents punts i amb les votacions següents d’ICV- independents de Banyoles:
(foto de David Bertran, periodista de Banyoles TV) 
·         Aprovació del Reglament dels Consells Barri:
Un document que marca les regles de funcionament dels Consell de Barri, un òrgan consultiu  per a veïns/veïnes d’alguns Barris de la Ciutat, actualment hi ha els Consell de Barri de Canaleta, La Farga, Les Rodes, Mas Palau i Sant Pere.
ICV-IdB es va abstenir a la votació per no ser més valents i posar un calendari de Consells de Barri que hem de crear d’ara en endavant. Creiem que calen Consells de Barri a Can Puig, Vila Olímpica, Barri Vell, Lió-Mas Usall... entre d’altres. Creiem que calia fer un pas més i per tant proposar deures pel futur. Tot hi així el document és correcte.
·         Aprovació del Reglament de la Biblioteca Municipal i Comarcal de Banyoles:
Aquesta és la normativa que regeix el funcionament de la Biblioteca, l’últim document va ser del 2002 i havia quedat desfasat.
És posa ordre a les reclamacions i multes per no retornar material de la Biblioteca, l’ús del WIFI, els e-books, CDs i DVD. També es posa ordre amb la normativa de qui pot entrar i com, menors de 8 anys acompanyat d’un adult, per tal que no es converteixi amb una ludoteca.
Varem aprofitar per reclamar que mentre no es fa una biblioteca nova, cosa que discutirem amb poc temps gràcies a la cessió d’un edifici al centre de la ciutat, es busqui una solució per tal d’aïllar els sorolls que es produeixen a l’àrea infantil i la zona d’estudi- adults.
ICV-IdB varem votar a favor.
·         Moció de la CUP per demanar la reducció d’hores de llum de Nadal a la ciutat de Banyoles.
Aquesta moció pretenia reduir les hores d’obertura de les llums de Nadal a la ciutat, per tal de reduir-ne el cost energètic i d’emissions de CO2, amb coherència amb el PAES (pla d’accions per l’energia sostenible) aprovat el mes d’octubre de 2013. ICV- IdB va reclamar que cal repensar el “Nadal”  i tot allò que l’envolta, que no és una decisió municipal sinó a nivell de societat, però que tot hi així no podem acordar coses com el PAES i després no fer-ne cas, per tant, varem votar a favor.
·         Moció de la CUP per demanar treballar pels Països Catalans.
ICV va votar a favor, ja que hem de trobar punt de coordinació i reivindicació amb aquells llocs on compartim tradició, cultura, història, llengua...
·         Preguntes sobre l’Estany.
ICV va demanar que les obres de l’ampliació de la carretera de circumval·lació de l’Estany de Banyoles tingui una comissió o taula de seguiment, per tal de saber què s’ha fet i què es farà i com. Una taula oberta on a part de tècnics i regidors també hi hauria de entitats ecologistes de la Comarca, com per exemple Limnos. Petició acceptada a l’espera del que decidirà l’Ajuntament de Porqueres que esperem que sigui fer-la.
·         Pregunta sobre el Carrer Canat
El carrer Canat s’ha renovat, de manera que tot queda a un sol nivell; cotxes i vianants. Actualment no existeix cap tipus d’impediment físic, tipus balla,pilona  o ressalt, que impedeixi que el cotxes envaeixin la part dels vianants. Des d’ICV –IdB i a petició dels veïns/es hem demanat que es treballar-hi per cercar una solució.
·         Pregunta sobre la desnutrició infantil a Banyoles
ICV-IdB va demanar les dades de desnutrició detectada a Banyoles a infants. L’Ajuntament no coneix les dades i per tant no ens les va poder fer arribar. Cosa que ICV-IdB va criticar, creiem que és quelcom suficientment greu com per què l’Ajuntament n’estigui molt al cas.
També varem aprofitar  el moment per demanar la col·laboració i participació del màxim de gent en el gran recapte d’aliments que es celebrarà el pròxim 29 i 30 de novembre a diferents punts de la ciutat.
·         Pregunta sobre la Taula pel Dret a l’Habitatge.
Aquest és mereix una entrada al bloc sencer per explicar la discussió sencera.  Bàsicament ICV-IdB va demanar que  es redrecés la situació, ja que la PAH ha abandonat la Taula per falta de compromís de l’Ajuntament. (els pròxim dies aprofitaré per explicar que es va discutir amb detall).

miércoles, 20 de noviembre de 2013

Tertúlia política a La Xarxa Radio, Girona Ara

Ahir dimarts vaig participar, com ho faig cada quinze dies, al debat sobre política de les comarques gironines a la Ràdio La Xarxa al programa Girona Ara,com a representant d'ICV. En aquesta ocasió varem parlar sobre les situacions de foc i inudacions de la setmana passada, així com també sobre el Consell Nacional del PSC i el referèndum.




lunes, 18 de noviembre de 2013

D’una ciutat que sobreviu a un que viu, el nou POUM

 Els regidors/es estem discutint de manera interna i técnica el futur de la ciutat de Banyoles, ja que estem en ple procés de redacció del nou POUM (pla d’ordenació urbanístic municipal), el document que com sempre dic ens ha de dibuixar la ciutat del futur. 
 
 A la primera reunió hem discutit amb la base “Què volem ser?”, on teníem com expertes les redactores del projecte per part de la Generalitat de Catalunya. En aquesta reunió ens varen exposar el seu anàlisis de la ciutat, punts amb els quals hi podem estar d’acord i d’altres que no. En primer lloc partim d’un error molt comú, “la ciutat de futur ha de créixer, sinó es quedarà endarrere”, aquesta premis ja ens tira endarrere a ICV, una premissa que a premés fer el “nyap” encara no finalitzat del Sota Monestir. Es “preveu” la necessitat de 1.600 habitatge nous, quan en tenim 700 buits, i lloc encara per créixer, un error inicial que cal esmenar i treballar per corregir.

 La reflexió que ICV va fer en aquesta reunió va ser la següent de manera sintetitzada; Banyoles no pot decidir el que vol ser, ja que anem tard, i vivim en el triangle de la mort Olot- Figueres- Girona, i potser caldrà analitzar què “podem” ser enmig d’aquest triangle. Capgirem la tendència d’una ciutat que sobreviu i siguem una ciutat que viu, i això només es fa amb una línia concreta a seguir, diàleg, modernitat i previsió. Ens hem d’agafar de referent les ciutat petites d’Holanda, amb les quals compartim moltes coses entre les quals organització, mobilitat i entorn.

jueves, 14 de noviembre de 2013

miércoles, 13 de noviembre de 2013

La transparència de l’Ajuntament, un sistema presidencialista.



Ahir matí vaig enviar un correu electrònic a un tècnic de l’Ajuntament fent una pregunta molt senzilla de respondre: Quant  val “x” projecte”? i quant ens deu la Generalitat respecte a “x” projecte?
Dues preguntes molt senzilles que es poden respondre fàcilment, i que qualsevol persona, regidora o no, podria anar a l’Ajuntament i realitzar-les, ja que aquesta qüestió es fa amb diner públic, és a dir, amb diner de tots. La qüestió és senzilla “els dinersde l’Ajuntament són de totes i tots els ciutadans/es, i per tant l’Ajuntament és un simple gestor, en cap cas n’és el propietari”.
Doncs resulta que per tal que es resolgui a les preguntes que vaig realitzar com a regidor d'ICV-IdB haig d’entrar una instància a l’Ajuntament, amb les preguntes pertinents, aquestes han d’anar a l’Alcalde, i aquest decidirà si em dona la resposta o no.  És a dir l’alcalde controlarà la pregunta i evidentment la resposta.  I com aquesta situació totes les que vulgueu, tot ha de passar per l’Alcalde, això se’n diu mètode presidencialista, ell ho controla tot.
Fixeu-vos sinó amb el ple dels pressupostos, el regidor d’Hisenda, Lluís Butinyà, que en teoria és el responsable de fer els pressupostos, explica mínimament com són en el ple, però totes les preguntes que fa l’oposició les respon l’Alcalde, no sigui que el regidor obri la boca més del compte o s’equivoqui i ens faci quedar malament.
El súper control de l’Alcalde és ja un fet que ens preocupa, i hauria de preocupar als banyolins/es, Miquel Noguer, alcalde, no confia amb els seus regidors/es? I amb els tècnic de l’Ajuntament? De què te por?

Aquí teniu la prova:

martes, 12 de noviembre de 2013

La PAH Banyoles abandona la Taula pel Dret a l’Habitatge.

Avui dimarts dia 12 de novembre he rebut un correu electrònic, a la bústia electrónica de l’Ajuntament, anunciant que la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca abandona la Taula pel Dret a l’Habitatge.
Ja fa temps que en parlem des d’ICV de la manca d’actuació i compromís de l’Ajuntament per tal de cercar solucions pels afectats/des per la hipoteca.  ICV hem anunciat molts cops que no ens arriben les actes de les reunions, que no veiem compromís real i encara menys accions. Aquesta visió resulta que la comparteix la PAH i per aquest motiu abandonen la Taula a l’espera que hi hagi un compromís més ferm per part del Govern de Banyoles.
Alguns podran criticar que la PAH demana molta rapidesa amb les accions i reaccions, però és que la realitat els desborda i cada dijous quan fan assemblees es troben amb situacions més difícils i més complexes, resultat de l’espiral diabòlic de la crisi econòmica.
Animo doncs al Govern de Banyoles a ser conseqüents i per tant a accelerar les accions i reaccions, per tal de poder tornar a tenir la PAH a la Taula i poder treballar, ara si, de manera conjunta i còmode. 


PD: aprofito aquest espai per enviar molts ànims a tota la gent que està treballant per tal d'apagar el foc de l'Empordà; bombers, mossos, ADFs, Forestals, regidors, pagesos/es, alcaldes... La feina que esteu fent és d'un valor incalculable.


A continuació us adjunto la carta que hem rebut: 


Des de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca de Banyoles els fem arribar la nostra decisió de desvincular-nos de la "Taula de coordinació pel dret a l'habitatge" donat el reiterat incompliment dels acords establerts tant per la pròpia "taula" com des de l'Ajuntament. Procedim a detallar les raons d’aquesta decisió:
-Incompliment de la moció del 18 de febrer del 2013, aprovada per unanimitat en la que l'Ajuntament de Banyoles adquiria el compromís de fer-se càrrec dels IBI's i les plusvàlues que obstaculitzessin el procés per aconseguir la dació en pagament. Cap de les persones que ha presentat la instància a l’Ajuntament, s'ha vist lliure del pagament dels tributs municipals, tot i la situació de precarietat econòmica en la que es troben immerses.
-Manca de voluntat política per trobar solucions: Tres mesos després d'aprovar la moció del 18 de febrer del 2013, l’Ajuntament no havia estat capaç de trobar la manera de portar-la a la pràctica, amb arguments com “no sabem com fer-ho” o “l’interventor no ens ho deixa fer”.
-Falta de rigor en les reunions: Excepte en les 2 primeres reunions de la "taula", mai hem rebut cap acta on es reflectissin els punts i els acords establerts. Tot i haver-ho demanat més d’una vegada, l’Ajuntament ha ignorat la nostra petició, de manera que la PAH no pot fer un seguiment dels temes tractats en les anteriors reunions. 
-Una de les mesures per pal.liar els efectes de la crisi en les famílies en risc d'exclusió social és el fons de pisos socials de que disposa l'ajuntament. Aquest fons està constituit per un nombre clarament insuficient i no em vist cap mesura de presió aplicada per l'ajuntament dirigida a que les entitats bancàries cedisin pisos buits per incorporar-los a aquest fons. Lúnic que s'ha fet ha estat tres reunions amb els directors d'algunes entitats i el resultat ha estat 1 pis més per al fons en qüestió. Això evidencia, una vegada més, la parcialitat de l'ajuntament en aquesta crisi
Per tots aquests motius creiem que la Taula de coordinació pel dret a l'habitatge no està resultant un organisme útil i donat el volum de feina que tenim, considerem innecessari continuar assistint a aquestes reunions.
Si l'Ajuntament de Banyoles compleix amb el pactat i demostra una voluntat real per solucionar els problemes ciutadans que es treballen, estudiarem la possibilitat de tornar-ne a formar part.



Banyoles, 12 de novembre de 2013