viernes, 27 de febrero de 2015

SOM BANYOLES,FEM BANYOLES.



Avui ICV-IdB ha posat en marxa la web www.fembanyoles.cat la web de participació i comunicació de cares a les eleccions municipals.
Us animo a totes i tots a fer-hi un cop d’ull, informar-vos i participar-hi. 


martes, 24 de febrero de 2015

Recuperem el Monestir?



Ahir nit va haver-hi ple municipal amb un punt molt important i molt discutit. Un acord entre l’Ajuntament de Banyoles i el Bisbat de Girona pel qual aquest últim cedeix per 25 anys l’ús del Monestir a l’Ajuntament. A priori sembla, i és, una bona noticia.  La ciutat disposarà d’aquest patrimoni per fer-ne l’ús que en cregui convenient, sempre que vulgui, però no com vulgui, hi haurà una comissió de seguiment que vetllarà per tal que les activitats que s’hi realitzin no vagin en contra del “pensament” del Bisbat.

Disposar d’aquesta infraestructura és una gran oportunitat, però a quin preu? A quines condicions? Amb quina responsabilitat? Amb quina intenció? Què en treu el Bisbat? Quina inversió per millorar hem de fer-hi? Preguntes amb respostes que no es resolen amb el document que firmaran l’Ajuntament i el Bisbat.

Més enllà dels dubtes que des d’ICV-IdB varem reclamar un pla de museïtzació, un pla d’inversions per millorar l’accés, un llistat del patrimoni i l’estat en el que està.

Així com també podríem haver anat més enllà, la cessió  del Monestir no és en la seva totalitat. Deixa sense cedir la Casa Missió i la residència de Capellans, així com també l’entorn del Monestir. Per ICV-IdB hauria estat un encert haver negociat també per tal que el Bisbat cedís l’entorn del Monestir i  convertir-lo en un espai verd obert a tothom.

ICV-IdB ens varem abstenir, creient que era una bona proposta però mancada d’ambició i amb alguns dubtes. 

martes, 17 de febrero de 2015

Atenció asfalt nou! Atenció eleccions imminents!



Engeguin màquines! Escalfin motors! Comprin asfalt! Que s’acosten les eleccions... Podrien ser crits de l’equip de govern des de l’Ajuntament.
Aquests últims dies són molts els carrers que s’han vist i es veuran immersos en les obres d’asfaltatge de carrers, o millor dit, de posar bé els carrers de cares a les eleccions.  Obres que es fan els últims dies de legislatura per tal de dir que han fet per cada carrer o barri.

Per exemple el meu barri, Can Puig, accions durant la legislatura... Pintar carrers i poca cosa més per no dir res més.  Ni han activat el Consell de Barri, ni han millorat la plaça dels Til·lers, ni han millorat l’enllumenat (que cada dos per tres ens quedem sense llum)...

Però per acabar-ho de rematar alguns veïns i veïnes em comenten que després de demanar-ho en moltes ocasions ara estan asfaltant els carrers, però el mes de setembre de 2014 van repintar el mateix carrer, per tant, “gasto inútil”: pintar per després asfaltar i després pintar...  CiU ja ens té acostumats a aquestes situacions, recordo per exemple que la plaça dels Til·lers de Can Puig es va posar terra 15 dies abans de les últimes eleccions municipals. NO arriba a l’extrem d’ERC que inaugurava locals municipals sense acabar. Però la filosofia és la mateixa, fem la foto, fem-los contents, que la cadira s’hi està molt bé.

Però amics i amigues les eleccions no podem, o no hauríem, de valorar els últims tres mesos, sinó els 4 anys.

viernes, 6 de febrero de 2015

Saura i Boada dimissió!

El dilluns 8 de març de 2010 Catalunya va viure una de les nevades  més grans de la història. La combinació de neu, molta fred i molt de vent sumat a un predicció poc exacte i un país poc habituat a aquelles situacions va crear un cert caos i col·lapse al país. Aquell dia tots i totes tenim una història a explicar. Amb el temps i en la ment freda un reflexiona i arriba a la conclusió que allò va servir per repensar els protocols de seguretat vers les nevades, millorar algunes infraestructures, com per exemple les línies elèctriques, i preparar el país per a properes grans nevades. Des de llavors tot ha canviat: més previsió, més protocols, més informació...
Però aquesta setmana sembla que la part sud del nostre petit país ha viscut quelcom similar al que varem viure la part nord aquell 8 de març de 2010. Semblava que tot estava preparat però.... no ha sigut així. Tot hi que no ha arribat a l’altura d’aquell 8 de març les imatges de carreteres plenes de neu, cotxes atrapats en túnels, barreres de peatges tancats i fent pagar a la gent per sortir de l’autopista o la descoordinació del Mossos, acreditat per ells/es, a les Terres de Lleida han posat de manifest que potser no estava tot tant ben preparat. Si bé és cert que el 8 de març la tecnologia no era la mateixa que la d’avui: facebooks, twitters, apps, millores tecnològiques per la previsió del temps... En aquesta ocasió no ha fallat tant la comunicació sinó la coordinació i gestió d’alguns aspectes de seguretat.
A posterior d’aquella gran nevada del 2010 molts varem escoltar la frase “Saura i Boada dimissió”. En aquell molts eren els que explicaven que la manca de predicció correcte del temps, sumat al fort vent i fred i a les infraestructures no habituades a aquella situació van ser les pitjors per crear el caos. Sumat a una comunicació poc ajustada i correcte. Però el mitjans  de comunicació, tant públics com privats, així com també l’oposició roent i aferrissada de CiU, van atiar el missatge de “Saura i Boada dimissió”. D’aquella situació en varem aprendre totes i tots.
Ahir escoltava al conseller Santi Vila demanant perdó per “alguns” errors, comentant que Abertis retornaria els  diners dels peatges, a costa de pagar la Generalitat, i acceptant que els Mossos d’Esquadra havien patit cert caos. El conseller d’Interior , el Sr. Pelegrí, assegurava que ho havien fet tot molt bé, amb certes coses millorables.  Tothom aplaudia i acceptava la versió oficial, sobretot els famosos comentaristes dels mitjans públics i privats. Però vet aquí que ahir els meteoròlegs i els mateixos consellers acceptaven que la predicció de la situació havia estat amb molta exactitud, així doncs, com pot ser que tanta exactitud que hi hagués el caos en algunes carreteres? Santi Vila deia que les carreteres que depenen del govern espanyol eren les que havien tingut més problemes i menys previsió, a la nevada del 8 de març el principal problema va ser la caigudes de línees elèctriques que depenen de Endesa i supervisades pel Govern Espanyol, i en aquell moment ningú acceptava la versió oficial. Pot ser que l’Espanya ens roba i ens escanya sigui l’excusa perfecte per justificar-ho tot ara i en aquell moment no?

No demanaré la dimissió de Santi Vila i el Sr. Pelegrí, no caurem amb els seus mètodes, però si que cal reflexionar que la manera de mesurar els errors i els encerts d’uns i d’altres mai ha estat igual. Tot hi així trobo a faltar aquest dies els comentaristes dient “Saura i Boada dimissió”. 

martes, 3 de febrero de 2015

Previsió o electoralisme?

Visc atònit aquest dies amb els anuncis d’obres pels anys 2015, 2016 i 2017 que està fent l’equip de Govern de la ciutat de Banyoles.
Si bé és cert que el “Gobierno”  ens obliga a fer previsions d’inversions pels pròxims anys, cal tenir en consideració que el pròxim mes de maig viurem unes eleccions municipals i per tant hi ha la possibilitat de que hi hagi un canvi de govern municipal. La previsió d’obres que està anunciant l’Aclalde de la ciutat afecta al pròxim mandat però no ha buscat consens amb els grups a l’oposició que poden governar a partir del maig.
Així doncs estem davant d’un fet de previsió o electoralisme?
Sembla que CiU vol anar a les eleccions municipals dient faré això, això i això, i a més a més ja tinc les “peles” i ja ho tinc tancat. CiU està utilitzant previsions per a treure un rèdit electoral?  Pot ser  legal però és ètic?
Des d’ICV-IdB sempre hem dit que els pressupostos han de ser participatius, i per tant, la gent ha de decidir què vol fer amb els seus diners, i quan es tracta de fer infraestructures encara més.  Us adjunto diferents exemples dels pressupostos participatius: